Stáb

 

   

Dorcsi, a lendületes, ifjú óvó néni a sport világából szaltózott be hozzánk. Vidám cserfességével, mindenre kapható játékosságával pillanatok alatt meghódítja a gyerkőcöket, akik pajtásukként viháncolnak vele. A bátortalan, visszahúzódó lurkókból gyógymasszázzsal, vagy -tornával bűvöli ki a görcsöket. Konfliktuskezelésben verhetetlen: az oviban egy-egy találó, bohókás mondattal helyettesíti kézilabdabírói sípját. Élvezetes, élményszerű meséléséért rajonganak a vitaminisek! Ha pedig dalra fakad, mindenki vele énekel, és a Szőlő közt a jókedvűen csilingelő gyerekkórus hangjai lengik be.

Eszter, a lánglelkű főnök. A Vitaminik ötlete az ő fejéből pattant ki tizenhárom évvel ezelőtt. Sürög-forog, tesz-vesz, ezért ritkábban és csak röviden jár felénk. Ilyenkor viszont villámgyorsan felmér mindent, széles mosollyal intézkedik. Megsimogatja a gyerkőcök fejét, kiosztja a kollégáknak a sürgős feladatokat, dorgálja, feddi, olykor dicséri is őket. Hivatalba telefonál, szülőkkel beszélget, megoldja a munkatársak ügyes-bajos dolgait. Majd vidáman búcsút int és elszelel.

Erika a lelkiismeretesség, az alaposság és a segítőkészség szobra. Csupa szív, odaadó gyógypedagógiai asszisztensként teszi gördülékennyé, családiasan meleggé a vitaminis gyerekek, felnőttek hétköznapjait. Született gondolatolvasó, praktikus lángelme, óriási munkabírással fűszerezve: kérned, kérdezned sem kell tőle, kettőt pislogsz, és már el is végezte, meg is oldotta a felmerülő feladatot, vagy nehézséget!

 

Bogi óvónéni, a táncoslábú, víg kedélyű, energiabomba, három gyermeke mellől perdült be a Vitamini kapuján. Ő tényleg minden porcikájával, teljes énjével veti bele magát az ovis életbe: ropja a lába, mutatja a keze, dalolja a szája és közben megállás nélkül, pörög az agya! Született ötletgyáros, kreatív és maximalista kivitelező minden téren. A nehéz pedagógiai helyzetekben találékonyságát, higgadtságát, és fő erősségét, a megértő humort hívja segítségül. Simogató nézésétől, meleg ölelésétől, lágyan duruzsoló hangjától az örökmozgók is lelassulnak, és érdeklődve figyelik, milyen izgalmas dologról is magyaráz.

Ildikó, a boszorkányos kézügyességű óvó néni húsz év pedagógiai tapasztalatát kamatoztatja nálunk. Művészi színvonalú, igényes falfestményeivel, falvédőivel, zokni- és síkbábjaival teszi otthonossá, esztétikussá a vitaminisek szűkebb környezetét. Gitárjátékával, mézédes énekhangjával nemcsak a gyerekeket ringatja álomba, őt hallgatva kollégái is el-elbóbiskolnak. Mosolygós nyugalmából kibillenthetetlen, kreativitása végtelen, elfogadó, meleg személyisége közelében biztonságban, szeretetben cseperednek és fejlődnek ovisaink.

Judit, a megoldóember, tornádóként érkezett hozzánk. Munkabírása, gyerekszeretete, ötletessége és páratlan szívóssága pillanatok alatt nélkülözhetetlenné tette. Nem ismer lehetetlent: egykettőre “Terülj-terülj asztalkám!”-at varázsol az étkezésekhez, villámgyorsan megszereli az elromlott laminálót, szerződéseket gépel rekordidő alatt, játékokat és tornaeszközöket rendel akciósan a neten, eltűnt szemüvegeket a föld alól is előteremt. Ha a Kőhegy felé vesszük az irányt, már veszi is a bakancsát, és a túrázók élére áll.
Kriszta bőséges és változatos tanítói tapasztalattal felvértezve, mosolyogva sétált be közénk. Talányos személyiségű pedagógusként hol szelíd derűvel, végtelen empátiával és türelemmel fordul a gyerekek felé, hol humorral fűszerezett kérlelhetetlenséggel tornáztatja csatakosra ugyanőket, hol pedig kreatív energiájukat felszabadítva alkot velük csodálatosan egyedi dolgokat. Nem mellesleg logikai rejtvényeket, feladványokat old meg könnyedén, dudorászva.
  Zsemle, gimnáziumi tanárból vált vitaminis jókedv és hancúrozás felelőssé. Biciklijével szélsebesen beteker, majd hátizsákjából elővesz sok-sok vidámságot, nevetést. A bábokkal, dramatizálva előadott meséivel színházat varázsol a vitaminisek életébe. Folyamatosan fantáziajátékba merül a gyerekekkel, focizik, bújócskázik, énekel, mondókázik, de legfőképpen dögönyöz. Béketeremtő és békefenntartó. Sajnos kétbalkezes, veszélyes tárgyak közelébe őt sem engedjük.
  Gabi óvó néni dalolászva-kacagva lép be reggelente a Vitaminibe. Huncut vidámsága átragad kicsikre, nagyokra egyaránt. Természetszeretetével, a zene iránti rajongásával lelkesen és játékosan „fertőzi meg” a rábízott gyerekeket. Az erdők, a mezők élőlényei meghitt ismerősei. Ha kirándulásról, természetjárásról van szó, nem tétováz, már indul is! Túra közben szenvedélyesen magyaráz, megmutat, megszerettet, és közben remek fényképeket készít!

Zsu, a varázslatos személyiségű jógatanár szó szerint bármire könnyedén rá tudja venni a lurkókat: a kedvéért hosszan kitartják a szokatlan, csavaros pózokat, csendben, mozdulatlanul meditálnak, vagy éppen felszabadultan visongva ugrálnak. Mosolyogva, ám magabiztosan ötvözi gyógypedagógusi, Waldorf-tanítói szaktudását és tapasztalatait a jóga több ezer éves hagyományával.

Bence bácsi, zsenge kora dacára közel egy évtizede foglalkozik értő módon az óvodás és kisiskolás korosztállyal. Neve Budaörs-szerte fogalom, jól bevált módszere pedig a következő: röntgen szemével, kifinomult antennáival hipp-hopp feltérképezi a gyerekeket, végtelen türelmével, empátiájával pikk-pakk kapcsolatot teremt velük, majd egy púpozott evőkanálnyi szakértelemmel és szeretettel megbolondítja a dolgot. Ennyi, már ki is keverte a vidám, közös munka, játék receptjét, fürtös hajú koboldokkal, vagy éppen csibész szemű királylányokkal!