Bemutatkozás

Szabó Eszter

 „Még bőven a családalapítás előtt, a leendő gyerekeimnek nyitottam meg a Vitamini családi napköziket (Vitamini1: 2008., Vitamini2: 2010.), ha tetszik, önös érdekből. Tudtam, hogy bár Budaörsön sok jó óvoda, bölcsőde működik, kevés a férőhely. A munkatársak kiválasztásánál, a tárgyi feltételek megteremtésénél az vezérelt, hogy mi lenne a legjobb a gyermekeim számára. Így bukkantam erre a nagy kertes, családi házra a csendes Szőlő közben. Időközben megszületett Máté és Áron fiam, így anyaként is tapasztalom, hogy a hely jó választás volt: kocsival pár perc alatt legurulok, a buszmegállóból könnyen felsétálunk, szép idő esetén bringával tekerünk el a Vitaminibe.

Régi vesszőparipám, hogy az egészséges, boldog felnőttkorhoz a felhőtlen gyerekkoron át vezet az út.

A receptem egyszerű: sok-sok játékidő, mozgás a friss levegőn, ingergazdag, ízléses környezetben, felkészült, elfogadó gondozók és pedagógusok közreműködése mellett, egészséges táplálkozással. Ennyi.

Szerencsés vagyok, mert az elképzeléseim megvalósításához sikerült lelkes, tapasztalt stábot összekovácsolnom. Bár egyenként nagyon eltérő személyiségek, összetartó csapatot alkotnak. A sokféleségükkel pedig színesítik, gazdagítják a Vitamini változatos hétköznapjait.

A fentiek szellemében egészséges arányt tartunk az irányított foglalkozások és a spontán játék között, hiszen a gyermek a játékon keresztül fejlődik a leginkább. A kis létszámnak köszönhetően mód nyílik a differenciált bánásmódra: a tehetséges gyermekeket segítjük szárnyalásukban, az apró lemaradással küzdőket megtámogatjuk.

Míg életük első három évében az érzelmi intelligenciájuk fejlődését tartjuk a legfontosabbnak, később a természetes kíváncsiságukra építve nyitogatjuk elméjüket a külvilágra. Az észrevétlen tanulást apránként felváltja a tudatos ismeretszerzésre való képességek és készségek kialakítása.

Egészségesen étkezünk, sokat mozgunk a tornaszobában és a friss levegőn. Heti kétszer úsznak, egyszer pedig jógáznak a vitaminisek.

Sokat sétálunk, kirándulunk a szűkebb környékünkön, vannak kedvenc túrahelyeink.

A napi négy étkezést nagy műgonddal állítjuk össze, saját veteményesünkből sok-sok zöldség, gyümölcs kerül az asztalunkra. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, környezettudatosságra nevelünk.

Sokat járunk színházba, de meséinkből, verseinkből, vagy éppen spontán módon is sokszor születik bábelőadás, színház, közös drámajáték. Szerepjátékokkal kezeljük a felmerülő konfliktusokat, kijátszatjuk a gyerekeinkből a feszítő gondokat.

Mivel az óvodai éveket az anyanyelv minél jobb elsajátítására, fejlesztésére fordítjuk, a nyelvoktatást csak nagyobb gyermekek esetében támogatjuk.