Vitamaxi Iskola-előkészítő

 

Miről is van szó?

Kis létszámú iskola-előkészítő csoportot indítunk minden szeptemberben a nagycsoportot sikeresen befejezett, a 6. életévüket betöltött gyerekek számára, avagy hadd vértezzük fel gyermekedet az iskolakezdésre!

Miért van rá szükség?

Mert a túlméretezett óvodai csoportokkal szemben a kis létszám (12 fő) lehetővé teszi, hogy minden gyermeknek kellő figyelmet, időt szenteljünk, alaposan feltérképezzük őket.

Így egykettőre felfigyelünk a kiugró tehetségekre, az esetleges részhiányosságokralemaradásokra, zavarokra. Utóbbiakat egyénre szabottan szintre hozzuk, fejlesztjük, előbbieket tovább bontakoztatjuk, támogatjuk. A gyerekek énképét erősítjük, alkalmazkodási, beilleszkedési zavaraikat oldjuk, hogy magabiztosan indulhassanak majd iskolába. Célunk, hogy lehetőleg minden zavaró tényezőt eltakarítsunk az iskolai tanuláshoz szükséges képességeik útjából.

Mi a módszer?

Fokozatosan növelt időtartamú, koncentrált tevékenységeken keresztül („foglalkozások”) növeljük a gyerekek monotónia tűrését, szabálytudatát és –követését.

Minden érzékszervüket megmozgató (látás, hallás, tapintás, ízlelés, szaglás) tapasztalatok gyűjtésével tanítjuk, gazdagítjuk őket. 

Az anyanyelvi nevelésre, és a mozgásra fokozott figyelmet fordítunk: Mesezene Módszer, Alapozó Terápia, Így tedd rá! programok alkalmazásával

Pozitív megerősítésekkel támogatjuk erősségeiket, miközben észrevétlenül felzárkóztatjuk a gyengébb részképességeiket. Nagyfokú önállóságot biztosítunk számukra.

Miként fedezzük fel közösen a környező világot?

Sok-sok kirándulást teszünk a közeli és tágabb környékünkön, állatkerti, vadasparki sétákkal fürkésszük a természetet. Megszervezzük és bérletet váltunk a Budaörsi Latinovits Színház gyermekelőadásaira. Helyi és budapesti múzeumokba látogatunk. Beiratkozunk a városi könyvtárba.

Lehetőség szerint bekukkantunk egy közeli iskola életébe.

Kik végzik az iskola előkészítést?

Elsősorban a Vitamini Óvoda tapasztalt, képzett és lelkes pedagógusai.

Munkájukba szükség esetén bekapcsolódnak külsős munkatársak (logopédus, rekreációs szakember) is.

Hol vagyunk?

A Vitamini Óvoda nagy belső kertes, családi házának felső szintjén, a kisebb korosztálytól alapvetően térben elkülönítve, eltérő napirendet követve éli mindennapjait a Vitamaxi. Bizonyos pedagógiai helyzetek, programok során azonban összetalálkozik a három csoport, pl. meseszínház, bábozás a kicsik számára, közös ünnepek.

Hogy telik egy napunk a Vitamaxiban?

Reggel 8:00-kor nyitjuk a kapuinkat. A korábban érkezőket a vitaminisek látják vendégül.

8:30-kor ülünk le közösen reggelizni, ami egyben az első beszélgetőkörünk is. Előtte minden gyermek a saját módján veszi fel az „üzemi hőmérsékletet”: mesekönyvet nézeget, játszik, beszélget, rajzol…stb.

9:00-kor kezdődik az első irányított fejlesztő tevékenység a hetirendnek megfelelő műveltségterületeken, majd tízóraira szigorúan csak gyümölcsöt és vizet fogyasztunk. A szabadjáték fejlesztő hatásait kihasználjuk a csoportszobában és az udvaron egyaránt és csak 13:00-kor ülünk le ebédelni.

Az ebédet követő egy órás csendespihenőben folytatásos meseregényeket hallgatunk. Aludni nem kötelező, de a mese közben elszunnyadó társak álmát tiszteletben tartjuk és őrizzük. 

14:30-tól rövid csoportos és egyéni kötött tevékenységek zajlanak. A 15:30-kor kezdődő uzsonnáig még szabadjátékra is jut időnk. 

16:00-tól a kapuzárásig tartó játéktevékenységekről és a helyszínről (udvar/csoportszoba) gyermeki szavazással döntünk.

17:00-kor zárnak a Vitamini Óvoda kapui, rendkívüli esetben ügyeletet tartunk, külön díjazás ellenében.