Beszoktatunk

Ember, ember, szeptember…

Ha szeptember, akkor beszoktatás. Nálunk sincs ez másként. Mivel a folyamat vége felé járunk, lassan körvonalazódnak az idei tapasztalatok.

Fehér szőlő (kis-) csoportunkba öt fiúcska és két leányka érkezett. Augusztus utolsó hetében Bogig és Ildi Erikával megerősítve, lázasan készülődtek lélekben, miközben szorgosan rendezgették, szépítgették a csoportszobát, az öltözőt, a mosdókat a fogadásukra.

Felkerültek a jelek a ruhás zsákokra, a fogmosó poharakra, az ágyakra, a munkamappákra, a falon virít az új szülinapos tábla, fényképről mosolyognak a csoport tagjai!

Nálunk a fokozatos, időben megengedő beszoktatás van a gyakorlatban, mely során építünk – a fix szülő biztos pontot képviselő jelenlétére. Kezdetben a gyermek vele közösen vesz részt az óvodai nap történéseiben, együtt ismerkednek az új környezettel, tanulják a szabályokat, szokásokat, napirendet, játszanak, az óvó néni pedig közben apránként kapcsolatot alakít ki a gyermekkel.

A tavaszi nyílt napok során persze már találkoztak ők, pár órában, és most csupán fel kell eleveníteniük és tovább kell építgetniük az ott elindított kötődést.

Ahogy telnek a napok és egyre több időt töltenek az új gyerekek az oviban, Bogiék megbeszélik a szülővel, hogy utóbbi mikor léphet ki egy kicsit a csoportszobából, az óvónőkre hagyva a már egyre magabiztosabban mozgó gyermekét. A félrevonulások, majd rövidebb séták ideje fokozatosan nő.

Az elfogadó, türelmes, nyitott hozzáállásnak hála, pár nap után néhányan reggelente már egyedül léptek be a csoportszobába. A harmadik napon szinte minden új szülő elköszönt a gyümölcsözést követően, fél 11-kor, és csak ebéd után, negyed 1-kor tértek vissza a gyermekekért.

Az első óvodai ebéd – szülővel, majd pedig már nélküle – fontos mérföldkő a beszoktatásban. Ha jóízűen, vidáman eszik a gyermek, megszületett a bizalom, otthonosan érzi magát. Amint ezt elértük nála, jöhet a következő szint, az első bent alvás, melynek időpontját az óvónő és a szülő együtt tűzi ki. Itt is vannak persze egyéni jellemzők, megoldások, tempó, semmiképpen nem érdemes siettetni a dolgot.

Idén a hét új kis ovisunkból négyen az első hét második felében már ovis ágyikójában aludt, szüleik és nevelőik nagy örömére!

A Vitamini óvodában a beszoktatás folyamatának kulcsa a kölcsönös bizalom, az őszinteség, a pedagógus(ok) és szülő(k) közötti folyamatos egyeztetés.

Az idei friss szülői gárda átlagon felül együttműködő, a kéréseinket, javaslatainkat elfogadják, betartják, megfogalmazzák kívánságaikat, amikre viszont mi vagyunk tekintettel. Pompásan indul az új nevelési évünk!

 Közhelynek számít, de nagyon igaz, hogy a nyugodt, zökkenőmentes, a gyermek személyiségét követő beszoktatás a felhőtlen, vidám óvodai élet záloga.

Gesztenyét rugdosva, kézen fogva óvodába bandukolós napokat kívánok!

Zsemle