Beiratkozás

A felvétel:

1. A beiratkozás:
A gyermek felvételéről a szülőkkel történő előzetes informális beszélgetés, az óvodában tett látogatás, a kölcsönös ismerkedést követően döntünk közösen.
A Vitaminiben folyamatos a felvétel.

A beiratkozás menete:
1. Telefonos kapcsolatfelvétel a Vitaminik óvodavezetőjével, Dóra Ildikóval.
2. Előre megbeszélt időben személyesen találkozunk a szülőkkel és a gyermekkel. Ildikó, az óvodavezető körbevezeti őket a Vitaminiben, bemutatja a stábot, együtt megbeszélik a beiratkozás lépéseit.
3. A szülők Ildikótól emailben megkapják a  felvételi adatlapot és a gyermek(ek)re vonatkozó kérdőívet, amiket kitöltve visszaküldenek neki.
4. A második emailben már a megállapodás és a házirend szövegét olvashatják el. A kérdéseiket  egy újabb válaszemailben tehetik fel a kedves szülők. Amint tisztázódik minden részlet, létrejöhet…
5. …az  “Ellátási megállapodás” megkötése, vagyis a  házirendben és az egyéb csatolt okmányokban foglaltak elfogadása és aláírása
6.  Az oltási kiskönyv, a szülői nyilatkozat a gyermekre vonatkozó egyedi egészségügyi tudnivalókról (pl.: allergia) bemutatása.

2.  A  beszoktatás:
Mottónk: fokozatosság, bizalom
A beszoktatási idő általában egyénre szabottan történik, mivel egyéni eltérések előfordulnak.
Az első napokban szülő és gyermek együtt tölti a délelőttöt az óvodában, részt vesz a közösség életében, ebéd után együtt megy haza.

Az idő előrehaladtával a szülő fokozatosan a háttérbe húzódik (egyre távolabbról figyeli gyermekét, az öltözőben olvasgat), a gyermek pedig egyre több időt tölt a többiekkel, fokozatosan jut el a megfigyelői, távolról érdeklődői státuszból az egyre közelebb lépő, aktív résztvevő szerepéig. Közben persze érzékeli édesanyja/-apja biztonságot nyújtó jelenlétét, odaszalad, hozzábújik, később csak ránéz, integet neki, ő is távolodik.

Az első hét utolsó napjaiban, ha látjuk a haladást, egy rövid sétára küldjük a szülőt, azzal, hogyha a gyermek nagyon hiányolja, azonnal telefonálunk, hogy térjen vissza. Ilyenkor kedvesen, ám határozottan és főleg röviden elbúcsúzik a gyermektől, megmondja neki, hogy elmegy, de hamarosan (pl. ebédre) visszatér és együtt mennek haza.

Ezt követően ez a menetrend folytatódik, fokozatosan jutunk el addig, hogy a gyermeket reggel gyors búcsúzást követően ebédig az óvodában hagyja a szülő. Ha minden harmonikusan halad, már ott is alhat a gyermek, azzal, hogy a szülőt ébredéskor az ágya mellett találja. A szülő délutáni érkezését is fokozatosan késleltetjük

Akkor tekintünk egy gyermeket beszokottnak, amikor már csupán röviden sír a reggeli elváláskor, jól eszik, alszik, a székletével sincs gond, továbbá személyiségének megfelelő módon részt vesz a felajánlott tevékenységekben, önfeledten játszik, kommunikál a gondozókkal és a társaival. Kialakul a kötődés a szülőket helyettesítő pedagógussal.

Amellett, hogy a Vitamini sok-sok új kalandot ígér, az elszakadás mind a szülő, mind a gyermek részére nehéz folyamat. Ebben maximális segítséget szeretnénk nyújtani mindkét szereplő részére, hisz fontos, hogy a bizalom ne csak a gyermek, hanem a Szülő felé is kialakuljon! 

A családdal együttműködve, a kölcsönös bizalom alapján csak sikeresek lehetünk!

Bátorításképpen összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, hátha segítenek:
Beszoktatási tanácsok
– Csak akkor vágj bele, ha tényleg akarod! (Úgy sem lesz könnyű egyikőtöknek sem az elszakadás)
– Bízz önmagadban, gyermekedben és a Vitamini csapatában! (Veled vagyunk, nem hagyunk magadra.)
– Lehetőleg légy derűs és határozott a gyermeked előtt! (Sírni csak titokban szabad.)
– Ne nyújtsd az elválás pillanatait! (Csak magadat és gyermekedet kínzod vele.)
– Kérdezz bátran, tisztázz minden bizonytalanságot! (Mi is kérdezünk, hiszen kölcsönösen ismerkedünk)
– Kritikus meglátásaidat, félelmeidet nyugodtan fogalmazd meg! (Ebből tanulunk mi is.)
– Ne feledd: közös célunk, hogy legdrágább kincsed, a gyermeked kibontakozhasson, miközben jól érzi nálunk magát! (Együtt el is fogjuk érni.)

Első nap a Vitaminiben:
Első alkalommal 09.00 körül, otthoni reggelivel a pocakban érkezzetek a Vitaminibe.
Úgy készüljetek, hogy ebédig maradtok, együtt fedezitek fel a vitaminis délelőttöt.
Még hazaindulás előtt, a szoktatós pedagógussal alaposan megbeszélitek az első nap tapasztalatait és a másnapi menetrendet, tisztázzátok a felmerülő kérdéseket.

Íme, a lista arról, hogy mit hozzatok magatokkal:
fogkefe
a gyermek számára kedves állatka, amibe “kapaszkodhat”, alias alvóállat
váltóruhák (lehetőleg pamut, jól szellőző, kényelmes ruhadarabok):

Ősz-tél:

benti szandál
2 trikó
2 hosszú ujjú póló
2 rövidnadrág
2 hosszúnadrág
1 bélelt nadrág
1-2 zokni
1-2 harisnya
gumicsizma/hótaposó
esőkabát/bélelt dzseki
vízálló nadrág
overall

Tavasz-nyár:

fehér napsapka
naptej
fürdőlepedő
fürdőpapucs
fürdőbugyi
benti szandál
2-3 trikó
2-3 rövidnadrág
1 vékony hosszúnadrág
2-3 vékony póló
1-2 zokni
széldzseki
vékony sapka/kendő
esőkabát
gumicsizma