Farsangolunk

„Hallod, hogy pendül az ég? Jön a szél!
Zsendül a földben a nedv, fut a vér,
bizsereg a magban a lomb meg a fény –
túl vagyunk lassan a tél nehezén.”

(Szabó T. Anna)

A Vitamini Óvodában minden évben több héten átívelő témánk a farsang, melynek egyik csúcspontja az előre kitűzött MASZKABÁL.

Az egész napos zajos mulatság, eszem-iszom, dinom-dánom, féktelen duhajkodás alatt mindannyian jelmezt öltünk, valakinek, vagy valaminek a bőrébe bújunk.

A túrófánkot magunk sütjük ki az oviban, de a kedves szülők, nagyszülők házi készítésű, egészséges finomságai szintén emelik az ünnepi alkalom kulináris fényét. A stáb házi szerzőnk, Gabi óvónéni szezonális mesejátékának előadásával kedveskedik a gyerekeknek és zsebeli be boldogan a zajos éljenzést és tapsot a műsor végén.

De a várva várt nap, a bál elérkezését megelőző bő két hetünket teljesen a jelmezeknek, maskaráknak, karneváli hangulatnak, vidámságnak szenteljük. Természetesen megismerkedünk a népszokásokkal, a télűzéssel kapcsolatos hagyományokkal, készítünk busófejeket. Ebben az időszakban is hálásan fogadjuk a témába vágó albumokat, zenéket, meséket, családi recepteket, no meg a zajkeltő eszközöket (kereplő, csörgő, kolomp, csengő, duda, fedők, stb.), esetleg szőröket, szűröket, álarcokat, kellékeket az otthoni rongyos zsákból.

A gyerekek az első pillanattól fogva behozhatják megálmodott jelmezüket, akár többet is, hogy napközben bármikor felölthessék (őket). Nagyra értékeljük és támogatjuk az otthon, közösen elkészített, egyedi maskarákat, varrott, vágott, ragasztott jelmezeket, ötletes kiegészítőket. Az arcfestést, ha szükséges örömmel vállaljuk mi az oviban.

Az iskolába km szólunk bele, figyeljük, hogy sikerrel járnak-e. Mert a farsangi szezonban a cél az, hogy mindannyian jól érezzük magunkat. Ki így, ki úgy, ki mohón habzsolva az élményeket, ki óvatosan csipegetve, ki pedig csak a szemével, fülével gusztálva az eseményeket, esetleg a bátorságot gyűjtve a következő évre. De semmiképpen nem ugyanúgy, mert nem vagyunk egyformák. És ezzel nincs semmi baj.

A hosszú farsangolásunkat mindig télűző kiabálással, csörömpöléssel, busózással, kiszebáb-égetéssel, tavaszcsalogatókkal zárjuk. A homokozóban gyújtott hatalmas tűz lobogása, a szálló füst és az égő báb látványa erőteljes élmény kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Sokáig emlegetik azt a délelőttöt is, amikor „elégettük a téli bajokat, bánatokat, betegségeket, hideget és sötétet”.

Tavaszvárós, napcsalogatós napokat kívánok:

Zsemle