Polgár Ágnes: „Minden férőhelyet betöltöttek”- 2011. október 27.,- Budaörsi Napló

cikk címe: „Minden férőhelyet betöltöttek”
szerző: Polgár Ágnes
dátum: 2011. október 27., csütörtök
forrás: Budaörsi Napló

Sok bölcsőde és óvoda van, mégis gond a gyermekek elhelyezése?
A szülőnek mindig gond bölcsődébe, óvodába adni a gyermekét. Az elválás pszichológiáján túl egyéb gyakorlati kérdéssel is szembe kell nézni. Például, hogy a választott intézmény közel legyen a lakóhelyhez, esetleg a szülő munkahelyéhez, továbbá hogy megfeleljen az ilyen-olyan elvárásoknak. Vagy örülhet a szülő, ha egyáltalán felveszik valahová a csemetéjét?

A Vitamini családi napközi néven ismert, Fit’s’kool Oktatási Egyesület 2010. januárjától két családi napköziben fogadja az egy-hat éves korú gyermekeket.

A két napközibe összesen tizennégy gyermek jár, s közülük tizenkét kicsinek az ellátását támogatja jelenleg a Budaörs önkormányzata. –  Szeptembertől a támogatottak létszáma három főre csökken, az addig harmadik életévüket betöltő gyerekeket a szülőknek felvételiztetniük kellett az óvodába.

Fel is vették őket –  számolt be Szabó Eszter, a Vitamini tulajdonosa. Kérdésünkre, kell-e tartaniuk attól, hogy nem tudják fenntartani magukat, miután így csökken a támogatott gyerekek létszáma, azt a választ kaptuk, hogy a Vitaminiben az önkormányzat segítő programja előtt is megfelelő volt a létszám. –  Az önkormányzati támogatás jó a szülőnek, a családi napköziknek és a városnak is. Ugyanakkor be kell ismernem, hogy ez igenis nagy szó, hiszen ez nagy könnyebbséget jelentett a családi napköziknek, mint vállalkozásoknak, és a szülőknek is, hogy a város ezt felvállalta. De érthető, hogy ha az állami bölcsődékben és óvodákban van elég férőhely, akkor törli a programot, hiszen megoldotta a gyerekek ellátását. Úgy gondolom, mindannyiunknak törekedni kell a közös megoldásra, s éppen ezért, ha a jövőben mégsem tud az önkormányzat minden gyereket elhelyezni, akkor újra felmerül a közreműködés lehetősége, és újra támogatnak bennünket, a nálunk elhelyezett gyerekeket –  véli Szabó Eszter.

Budaörsön a bölcsődei ellátást az Egyesített Bölcsődei Intézmények két tagintézményével biztosítja, a Lévai utcai Százszorszép-, és a Dózsa György úti Pitypang Bölcsőde és Gyermekközpont.  A szeptemberi bölcsődei felvételről Vokony Éva, egyesített bölcsődevezető lapunknak elmondta, hogy a jelentkezés egész évben folyamatos, a felvételek június közepén vannak. – A bölcsődébe jelentkezésről a szülő dönt, törvényileg nincs erre kötelezve, csak védelembe vett gyermek esetén. Jelenleg, akik május végéig jelentkeztek, azokat mind fel is tudtuk venni. Akik ez után jelentkeznek, azok várólistára kerülnek. Ha van a felvett gyermekek között, aki nem igényli az ellátást, a várólistán lévők következnek sorra –  számolt be a vezető. Hozzátette: 2011 szeptemberétől mind a két bölcsődébe120-120 férőhellyel várják a gyermekeket. Minden férőhelyet betöltöttek. Azokat, akiknek már nem jut hely, igyekeznek egyéb szolgáltatásaikkal segíteni. – A bölcsődei férőhelyek fejlesztésével azt reméltük, hogy egy-két évig minden budaörsi állandó lakos igényét ki tudjuk elégíteni. Mára már látjuk, hogy ez nem így van. Most is van várólista, így továbbra is szükséges a családi napközik valamilyen mértékű támogatása. Hisz van, akinek csak ott tudunk helyet biztosítani –  összegzi tapasztalatait Vokony Éva.

Budaörs önkormányzata folyamatosan igyekszik bővíteni a bölcsődei férőhelyek számát a városban. 2004-ben és 2009-ben a Százszorszép Bölcsőde kapacitását húsz-húsz férőhellyel növelték, az új Pitypang Bölcsődét 2002-ben adták át, most a bővítés után, 2011 őszétől, további nyolcvan kicsit tudnak majd ellátni.

A városban működő nyolc óvodából négyben most éppen nyári szünet van, de a felvételiken mindegyik intézet túl van már. A közoktatási törvény szerint jelenleg minden harmadik életévét betöltött gyermeknek joga van óvodába járni, ám ez csak az ötödik életév elérése után kötelező. Így a jelenlegi szabályok szerint az óvoda nem köteles fölvenni az ötévesnél fiatalabb gyereket. (A kormány tervei szerint ez 3 évre csökken a jövőben.)

A Holdfény Utcai óvodába a szeptemberi kezdésre hatvanhárman jelentkeztek, amiből huszonnyolc gyermek nyert felvételt, mindannyian a körzetben laknak, más településről nem vettek fel gyermeket. Az intézményvezetője, Maksainé Gecse Erika elmondta, az eljárás első körében huszonöt, a második fordulójában a fellebbezés után még további három, harmadik életévét május 31-ig betöltött gyermek került be az óvodába. A felvételinél, hasonlóan a bölcsődéhez, egy kidolgozott szempontsor szerint döntenek. Az óvoda férőhelye száz fő, a Kincskereső Tagóvodába, a huszonkilenc jelentkezőből tizenkilenc nyert felvételt, közülük két gyermek nem budaörsi lakos, ám a szülő munkahelye itt a városban van. Magyarázatképpen hozzátette, a közoktatási törvény lehetővé teszi a szülőnek, hogy ne csak lakóhely, hanem munkahely szerint keressen csemetéjének óvodát. Szintén az intézményhez tartozó Mákszem Tagóvodába a negyvenkét jelentkező közül huszonketten kerültek be. A intézményvezetőtől azt is megtudtuk, hogy maximális kihasználtságon működnek. Kérdésünkre, miszerint véleménye szerint a budaörsi óvodás korúaknak van-e elég hely a település óvodáiban, elmondta, szerinte a helyi kisgyermekek nagy többségének tudnak a helyi óvodák férőhelyet biztosítani. Saját népszerűségüknek okát a modern környezet, és az épület adottságából, pontosabban az aula kialakításából eredően, a művészeti vonalerősítést tartja. Évente három képzőművészeti kiállítást szerveznek, s programjukban a kompetencia alapú nevelés mellett kiemelt szerepe van a művészeti nevelésnek. Ám az óvodavezető kiemelte, véleménye szerint mindegyik, Budaörsön működő óvoda jó hírű, szakmailag kiemelkedő.

Az óvodai felvételekről Karsainé Kovács Juditot, a városháza közoktatási irodájának vezetőjét is megkérdeztük. Az iroda célja, hogy minden harmadik életévét betöltött gyermeket el tudjanak helyezni az óvodákban. –  Amennyiben a szülő úgy dönt – hiszen a gyes lejár -, és visszaállna munkába az édesanya, hogy a gyermeke óvodás legyen, segítenünk kell neki ebben –  emeli ki az irodavezető. A felvételi eljárás első körben az intézmények saját kompetenciája, ám második körben, az elutasítások után a szülőknek, a kézhezvételtől számítva tizenöt napjuk van fellebbezni, aminek felülvizsgálta a közoktatási irodával közösen történik. Előnyben részesülnek azok a kicsik, akik életvitelszerűen Budaörsön laknak, vagy azok a gyermekek, akiknek szülei a városban dolgoznak, ahogyan azt a közoktatási törvény is előírja. – Viszont –  teszi hozzá az irodavezető –  vizsgáljuk, hogy a jelentkezők valóban életszerűen a városban laknak-e, mert egyre több a visszaélés. Ez az elv nem zárja ki azt, hogy a kistérségből is bekerüljenek ide gyerekek, de mindenképpen csak az után, hogy a helyieket el tudtuk helyezni.

Az irodavezetőtől megtudtuk, hogy a felvételi eljárásnál figyelembe veszik az egyéb szociális problémákat illetve a nemzetiségi kéréseket is. Hiszen Budaörsön a német nemzetiségi nevelést hangsúlyozó intézményeket sok szülő fontosnak tartja. Arra a kérdésünkre, hogy egy szülőnek mennyire van lehetősége válogatni az óvodák közül, programok, nevelési elvek között, mit tehet, ha a kiválasztott intézmény nem abba a körzetbe esik, ahol ők laknak, az irodavezető válaszából megtudtuk, hogy a budaörsi óvodák mindegyike az úgynevezett Országos Alapprogram szerint végzi feladatát. Az egyedi programok mindenhol színvonalasak, és aki egyikről lemarad az intézményi létszám miatt, egy másik óvodában egy másik hasonlóan jó program szerint kap majd ellátást.

Az óvodák telítettségének egyik oka, hogy egyre több szülő csak hét-nyolc éves korában engedi gyermekét az iskolába, és így egy-két évvel is tovább járnak óvodába, helyükre nem vehetnek fel másik gyermeket.

A játszótéri beszélgetések során gyakran hallani arról, hogy a kibővített bölcsődei helyekkel arányosan kevesebb támogatást nyújt az önkormányzat a családi napköziknek. A budaörsi a családi napközik helyzetéről Kövesdi Gabriella, a szociális és egészségügyi irodája vezetője elmondta: az önkormányzat a családi napközikkel 2011. december 31-ig kötött szerződést. A támogatási szerződések értelmében az önkormányzat a családi napközik részére gyermekenként, havonta ötvenezer forint támogatást nyújt, az önkormányzat által fenntartott bölcsődék és óvodák által felvételt nem nyert egy-hét éves korú gyermekek számára a gyermekek napközbeni ellátásának biztosítása céljából. Az irodavezető megerősíti: támogatás megvonásáról nincs szó. Az óvodai beíratások és a bölcsődei felvételek lezárását követően, ha az intézmények nem tudják a gyerekek elhelyezését biztosítani, a családi napközik szolgáltatásait továbbra is igénybe veszi és támogatja az önkormányzat.