Szülinapozunk

„Ez a nap más, mint a többi…”

A vitaminisek is, mint minden kisgyerek izgatottan várják a szülinapjukat: az ujjukon visszaszámolnak, folyton kérdezgetnek, egyfolytában tervezgetnek, szervezik az otthoni zsúrjukat, meghívókat készítenek, vendéglistát állítanak össze, ajándékokról ábrándoznak.

Az oviban a szülinapos kisgyerek a nap sztárja! Amint reggel beérkezik, csak úgy zúdul rá a sok vidámság, mosolygás, figyelmesség: minden pajtása felköszönti, a legjobb barátai apró meglepetéssel kedveskednek neki, a feledékenyek titokban alkotnak számára, a közös játékok során főszerepet kap, társai átengedik neki, amit csak megkíván!

Ehhez a szeretet cunamihoz képest szinte elhanyagolható a csoportos tortázás és ünneplés szertartása. Na, jó, nem!

Csodásan megterített asztalhoz ülünk, az asztalfőt természetesen a szülinapos foglalja el, és azonnal a fejére kerül alkalmi koronája. Pici csendes gondolkodás után minden gyerkőc az ünnepelt felé fordul és saját szavaival, jókívánságaival felköszönti. Tanulságos, vicces, megható, olykor meghökkentő mondatok hangzanak el ilyenkor. „Azt kívánom neked, hogy találkozz Pókemberrel!”„Azt kívánom neked, hogy minden nap kapjál tortát!”; Azt kívánom neked, hogy sok pénzed legyen!”; „Azt kívánom neked, hogy csak ötöst kapj majd az iskolában!” 

Végül Gabi és Judit is szól pár viccesen megható szót, majd átadják a saját készítésű ajándékot az ovi nevében. Ez lehet festett bögre, párnahuzat, fűzött karkötő, rajzolt kitűző, varrott ujjbáb, korosztálytól függően. Egy biztos, boldogan viszik haza, és nagy becsben tartják őket a gyerekek.

Ezek után csukott szemmel, áhítatos csendben várjuk a torta érkeztét. Amint meghalljuk Erika lépteit, kipattannak a szemek és hangos éneklésbe, tapsba kezdünk. Nem maradhat el a gyertyaszámlálás, a néma kívánás és a lángok elfújása sem.

Néha, az izgalmak és a jókedv fokozása érdekében behozzuk a poroltót is, vagy a torta, ahogy „bejött”, ugyanazzal a lendülettel ki is megy, a gyerekek sikítós-megdöbbent felháborodása közepette.

A slusszpoén szerencsére kiszámíthatóan és mindig ugyanaz: elégedetten, önfeledten tortát majszoló, maszatos óvodások vidám látványa. Meg persze egy újabb, mindannyiunk számára feledhetetlen, különleges vitaminis nap vésődik közös emlékezetünkbe.

Viháncolós, kacagós, habzsolós, játékos szülinapokat kívánok!

Zsemle